Hoe fotografeer ik 's nachts

Soms heb ik van die dagen dat ik 's nachts op pad wil gaan, om te kijken of ik in de buurt interessante foto’s kan maken die een vernieuwende kijk geven van de omgeving. Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik dit doe, hoe krijg je zulke lichte foto’s in het duister van de nacht. In deze blog wil ik jullie vertellen hoe ik 's nachts fotografeer. Dit betekent overigens niet dat dit de juiste manier is, ik ben er van overtuigd dat er in fotografie geen goed of fout is. Iedereen heeft zijn eigen manier van doen en hopelijk help ik jou verder om je hiermee te ontwikkelen.

Als je hier terecht bent gekomen via mijn Facebook bericht, bij alle foto’s staat waar ze genomen zijn!

Klik op de foto’s om deze te vergroten! Ze zijn allemaal gemaakt met de gloednieuwe Nikon Z6, die is waanzinnig krachtig in het donker, zelfs met de standaard lens met een diafragma van f/4.

Rotonde bij de Fakkel, Ridderkerk
f/4, 5.00 seconden, ISO 500

Wanneer ik ‘s nachts op pad ga heb ik een paar locaties van te voren opgeschreven, maar de foto zoals hierboven heb ik eigenlijk spontaan gemaakt. Ik rij dan toevallig langs en bedenk, ‘is deze bijzondere rotonde in Ridderkerk wel eens op de foto gezet?’ Wie houd mij dan nog tegen om de foto zelf te maken! Wist je dat deze rotonde speciaal rood licht heeft, zodat vleermuizen hier zonder problemen doorheen kunnen vliegen? Vleermuizen hebben een hekel aan wit licht en vliegen daar met een grote boog omheen.

Bracketing fotografie

Je kan ‘s nachts, voor zo ver ik weet, op twee manieren foto’s maken om alle details er uit te krijgen. Je kan een foto maken met een lange sluitertijd (lees: langer dan 15 seconden) of je gebruikt de bracketing modus op je camera. Die tweede heb ik gebruikt voor alle foto’s die je in deze blog ziet, zorg altijd dat je fotografeert vanaf een statief! Niet alle camera’s hebben een bracketing modus, maar de meeste semi-prof en professionele camera’s wel. Met bracketing maak je 1 goed belichte foto en dan 2 foto’s onderbelicht en 2 foto’s overbelicht, met stappen van 1 stop. Dan heb je dus uiteindelijk 5 foto’s met allemaal verschillende belichtingstijden. Je kunt je camera ook instellen om 3 of 7 foto’s te maken. Uiteindelijk ziet dat er op de computer dan zo uit:

Voorbeeld belichtingen.JPG

De aller linkse foto is correct belicht, dan zie je 2 foto’s onder- en vervolgens 2 overbelicht. Deze foto’s voeg ik vervolgens samen in Photoshop met Nik Collection, een plug-in voor Photoshop. Door de foto’s samen te voegen en je instellingen goed in te stellen, is je foto nooit over-, of onderbelicht en behoud je al je details in de donkere en lichte plekken. In de GIF hieronder zie je hoe ineens de lucht tevoorschijn komt, je de takken rechts in beeld van elkaar kan onderscheiden terwijl de straatverlichting nooit te licht wordt.

Voor en na GIF 2.gif

Seringenplantsoen, Ridderkerk West
f/9, 4.00 seconden, ISO 500

Ik heb een opname gemaakt van hoe ik de foto van de Singelkerk bewerk in Photoshop. Als je wilt weten hoe zo’n bewerking er van begin tot eind uit ziet, check dan de versnelde video hiernaast. Iets wat ik ook altijd toepas met het maken van dit soort foto’s (Urbex, vastgoed en nachtfotografie) is het rechtzetten van de foto in de Camera RAW filter, vanaf 1:40. Dit zorgt er voor dat je foto’s kaarsrecht worden en werkt vaak als je perfect symmetrische foto’s wil maken.

Voor de appartementen heb ik gekozen voor een dichter diafragma (f/9). Dit omdat de muur rechts redelijk dichterbij is dan de achtergrond. Door je diafragma dan dicht te knijpen blijft er meer in-focus. Ik wilde niet dat de muur rechts onscherp zou worden.

de Willemstraat, Ridderkerk Slikkerveer
f/4, 3.00 seconden, ISO 800

Deze plek heb ik op de foto gezet, omdat ik mezelf binnenkort gelukkige eigenaar mag noemen van één van de huizen van de Willemstraat. Hier heb ik dan ook een kantoor waar ik klanten kan uitnodigen. Super leuk!

Muziektent in Het Zand
f/4, 4.00 seconden, ISO 1000

Rembrandtweg vanaf de Jonkheer van Karnebeekweg, Ridderkerk Centrum (dit gebouw is binnenkort met de grond gelijk gemaakt)
f/4, 4.00 seconden, ISO 1000

Voor en na GIF.gif

Deze laatste foto is verreweg mijn favoriet. De reflectie in het water, de treurwilg op de voorgrond, de maan in de lucht. Een leuke plaat om naar te kijken. Ik denk dat deze ook het moeilijkst was om te raden waar hij gemaakt was. Had jij hem goed?

Fotografie is voor mij 50% foto’s maken en 50% nabewerking. Zie in de GIF hoe veel verschil er zit tussen een bewerkte en onbewerkte foto. Alle details worden er uit getrokken, de kleuren worden mooier en je geeft gevoel aan je foto. Hopelijk ben je een beetje geïnspireerd geraakt door mijn werkwijze… Mocht je nog vragen hebben, kun je die gemakkelijk hieronder stellen, dan zal ik zo snel mogelijk antwoorden.

Vorige
Vorige

Maak van je schuur een Mancave!

Volgende
Volgende

Slechte tijden overleven